Distansundervisning

Att studera på distans kan vara en möjlighet men också en utmaning och passar inte alla. Läs mer om vår undervisning på den här sidan. Vissa frågor om undervisningen besvaras också i vår FAQ.

Vad innebär distansstudier?

Distansstudier är mer flexibelt än ordinarie studier vilket kan göra det möjligt för dig att till exempel kombinera studier med en yrkeskarriär eller elitidrott.

Att läsa ett högskoleförberedande program på distans ställer dock höga krav på din förmåga att studera med en hög grad av ansvarstagande och självständighet.

Studierna på Korrespondensgymnasiet sker på heltid vilket innebär att du har undervisning från måndag till fredag på helg- och lovfria dagar. Du läser i regel fyra till fem ämnen per termin och du förväntas därmed studera sex till åtta timmar per dag.

Att läsa på distans ställer höga krav på din förmåga att studera med en hög grad av ansvarstagande och självständighet.

Hur går undervisningen till?

Majoriteten av undervisningen sker helt på distans vilket innebär att du och dina lärare är åtskilda i både tid och rum.

I varje ämne du läser så har din lärare gjort lektionsplaneringar där det framgår vad du ska göra varje dag. Att följa lektionsplaneringarna är så klart helt avgörande för att du ska lyckas med dina studier.

På distanslektionerna kan du bland annat förvänta dig att få läsa texter eller titta på filmer och besvara instuderingsfrågor; arbeta med skriftliga inlämningsuppgifter eller öva på muntlig framställning; genomföra konditionsträning eller lösa andragradsekvationer.

All undervisning sker emellertid inte på distans och du kommer även att träffa dina lärare regelbundet på gemensamma lektioner.

Vår undervisning bedrivs på olika sätt och kan delas in i tre kategorier:

Majoriteten av undervisningen sker i form av distansundervisning. Dina lärare har varje vecka planerat lektioner som du ska genomföra. Dessa lektioner genomför du på egen hand när du vill under dagen.

I regel har du fjärrundervisning minst en gång i veckan per ämne. Det är lektioner som du har tillsammans med dina lärare och dina klasskamrater. Fjärrlektionerna sker i ett interaktivt digitalt möte där alla deltagare förväntas använda webbkamera och mikrofon. Dessa lektioner äger rum någon gång mellan 08:00 och 16:00 (CET) på helg- och lovfria dagar.

Innehållet på fjärrlektionerna kan variera från gruppdiskussioner och olika övningar till genomgångar, föreläsningar och redovisningar.

Utöver distans- och fjärrundervisning så kommer du att ha närundervisning i vissa kurser vid enstaka tillfällen. Närundervisning innebär att du har ordinarie undervisning på plats i skolans lokaler. Närundervisning sker i ämnen med praktiska moment såsom biologi, fysik, idrott och hälsa, kemi och naturvetenskap.

No Data Found

Figuren visar hur undervisningen i idrott och hälsa, nivå 1 är fördelad över hela kursen. Observera att alla kurser inte har närundervisning och att fördelning av hur undervisningen bedrivs kan skilja sig något mellan olika kurser.

Vad förväntas av dig?

För att genomföra utbildningen behöver du ha regelbunden muntlig såväl som skriftlig kontakt med din mentor och lärare.

Den verksamhet som vi anordnar för att du ska få den avsedda utbildningen sker i form av distans-, fjärr- och närundervisning. Du förväntas, och ska enligt skollagen (SFS 2010:800), delta i undervisningen. Det innebär att du varje dag genomför dina lektionsplaneringar och att du närvarar samt deltar aktivt på gemensamma lektioner.

Övergången från grundskolan till gymnasiet medför alltid ökade förväntningar på din förmåga att ta eget ansvar. Att studera på distans ställer särskilt höga krav på just ansvarstagande då en stor del av skolarbetet förväntas ske självständigt. 

Även om du förväntas studera självständigt så kan du förstås fortfarande få hjälp av dina lärare när det behövs via synkron eller asynkron kommunikation.

Din förmåga att studera på distans påverkas av dina kognitiva förmågor och studiestrategier vilket du kan läsa mer om här:

Metakognition handlar om din medvetenhet och kunskaper om hur du lär dig samt din förmåga att reflektera om dig själv, dina kunskaper och ditt lärande. Metakognition hänger ihop med din självregleringsförmåga.

Självregleringsförmågan handlar om din förmåga att kunna planera, genomföra och utvärdera ditt lärande. Att sätta upp mål; planera och organisera arbetet utifrån målet; lösa problem och bromsa impulser är kopplat till din självregleringsförmåga.

Studiestrategier och studieteknik handlar om de strategier och metoder som du använder för att lösa uppgifter och planera det egna arbetet. Studiestrategierna uppstår således i mötet med dina kognitiva förmågor.

Att utveckla goda studiestrategier är en viktig framgångsfaktor för att du ska nå en gymnasieexamen.

Våra lärare arbetar med en tydliggörande pedagogik för att stödja dig i dina kognitiva förmågor och för att du ska utveckla dessa.

Din mentor kommer också att stödja dig på ett övergripande sätt i dina studier. Via samtal med din mentor kommer du att få utveckla din metakognitiva medvetenhet.

Våra lärare berättar om undervisningen

Lyssna på våra lärare när de berättar om undervisningen i sina ämnen.

Catharina berättar om undervisningen i ämnet biologi.

Peter berättar om undervisningen i ämnet idrott och hälsa.

Angelina berättar om undervisningen i ämnet matematik.

Kristofer berättar om undervisningen i ämnet samhällskunskap.

Julia berättar om undervisningen i ämnet svenska.

Testa att studera på distans

Här hittar du ett antal lektionsplaneringar i olika ämnen som du kan prova att genomföra. Klicka på ikonerna för att hämta en planering för respektive ämne.

Engelska, nivå 2

Det engelska språket omger oss i vardagen och kunskaper i engelska ökar bland annat individens möjlighet att delta i internationellt studie- och arbetsliv.

Geografi, nivå 1

Studier i geografi ger kunskaper om processer på jorden, föränderliga och varierande livsmiljöer samt människors livsvillkor på olika platser.

Idrott och hälsa, nivå 1

Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla kroppslig förmåga och kunskaper om hälsosamma levnadsvanor.

Kemi, nivå 1

Kemin beskriver materiens uppbyggnad, egenskaper och reaktioner från minsta atom till den största makromolekyl.

Spanska - fortsättning, nivå 1

Kunskaper i spanska kan ge ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.

Rulla till toppen