Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst, naturvetenskap, matematik och teknik men även inom andra områden. Vi erbjuder inriktningarna naturvetenskap samt naturvetenskap och samhälle.
Din utbildning
Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik, teknik, medicin och andra ämnen på högskolan.
Läs mer
Genom utbildningen på programmet ska du utveckla din förmåga till kritiskt tänkande, logiska resonemang, problemläsning och systematiska undersökningar. I biologi, fysik och kemi lär du dig om naturens samband, fysikaliska fenomen och kemiska processer genom en kombination av teori och experiment. Därför är laborationer en viktig del av naturvetenskapsprogrammet.
Centralt på naturvetenskapsprogrammet är också att utveckla kunskaper inom matematik.
Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och ger dig den bredaste behörigheten till utbildningar på högskola eller universitet efter din gymnasieexamen. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik, teknik, medicin och andra ämnen på högskolan.
Möjliga framtida yrken kan vara:
- Läkare
- Sjukgymnast
- Veterinär
- Tandläkare
- Civilingenjör
- Arkitekt
- Biolog
- Kemist
- Fysiker
- Optiker
- Programmerare
- Kriminaltekniker
Använd skolverkets behörighetsvisare för att se exempel på utbildningar på universitet och högskola som du kan bli behörig till efter programmet samt vilka ämnen du eventuellt behöver välja till för att bli behörig till en specifik utbildning.
Din studieplan
Studieplanen avser vilka ämnen och nivåer du läser på programmet. Du kommer bland annat att läsa biologi, fysik, kemi samt mer avancerad matematik på programmet.
Läs mer
De programgemensamma ämnena som du läser på naturvetenskapsprogrammet är biologi, fysik, kemi, matematik – fortsättning och moderna språk. Värt att notera är att du läser mer avancerad matematik på alla nivåer på programmet än på våra andra program.
Naturvetenskapsprogrammet har två olika inriktningar och valet av inriktning påverkar vilka ämnen och nivåer du läser.
I inriktningen naturvetenskap så lär du dig mer om biologi, fysik, kemi och matematik.
I inriktningen naturvetenskap och samhälle lär du dig mer om naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.
Ditt gymnasiearbete
I slutet av programmet gör du ett självständigt arbete inom det naturvetenskapliga eller matematiska området.
Läs mer
I gymnasiearbetet ska du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större självständigt arbete som utgår från centrala kunskapsområden på programmet.
Gymnasiearbetet ska redovisas i en skriftlig rapport. Dessutom ska du presentera och diskutera ditt arbete samt ge respons på andra gymnasiearbeten.
Gymnasiearbetet genomförs i slutet av utbildningen och för att få en gymnasieexamen måste du ha gjort ett godkänt gymnasiearbete. Ett godkänt gymnasiearbete fungerar som ett kvitto på att du är förberedd för högskolestudier.
Vilka ämnen läser man på programmet?
Naturvetenskapsprogrammet har två olika inriktningar och valet av inriktning påverkar vilka ämnen och nivåer du läser. I programstrukturen kan du se vilka ämnen och nivåer du kommer att läsa på programmet.
Läs mer
Gymnasiegemensamma ämnen
Gymnasiegemensamma ämnen är ämnen som alla elever läser på samtliga program. På högskoleförberedande program läser man nivå b eller c i vissa kurser vilka är mer avancerade. På naturvetenskapsprogrammet läser du till exempel matematik, nivå 1c.
- Engelska
- Nivå 1
- Nivå 2
- Historia
- Nivå 1b
- Idrott och hälsa
- Nivå 1
- Matematik
- Nivå 1c
- Nivå 2c
- Religionskunskap
- Nivå 1
- Samhällskunskap
- Nivå 1b
- Svenska/Svenska som andraspråk
- Nivå 1
- Nivå 2
- Nivå 3
Programgemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen är ämnen som alla elever på naturvetenskapsprogrammet läser.
- Biologi
- Nivå 1
- Fysik
- Nivå 1b
- Kemi
- Nivå 1
- Matematik – fortsättning
- Nivå 1c
- Moderna språk
Naturvetenskap
När du läser den här inriktningen så kommer du, utöver de gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnena, att läsa:
- Biologi
- Nivå 2
- Fysik
- Nivå 2
- Kemi
- Nivå 2
- Matematik – fortsättning
- Nivå 2
Naturvetenskap och samhälle
När du läser den här inriktningen så kommer du, utöver de gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnena, att läsa:
- Ett naturvetenskapligt ämne (Biologi, nivå 2; Fysik, nivå 2 eller Kemi, nivå 2)
- Geografi
- Nivå 1
- Samhällskunskap
- Nivå 2
Du kommer också att få välja ett antal ämnen som individuellt val samt som programfördjupning.
Fråga studie- och yrkesvägledaren
Kontakta skolans studie och yrkesvägledare om du har frågor eller behöver vägledning inför ditt gymnasieval.
Viktoria Andersson
Studie- och yrkesvägledare för naturvetenskapsprogrammet
Måste jag vara bra på matte för att läsa naturvetenskapsprogrammet?
Naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet är de program som läser mest matematik och även den mest avancerade matematiken. En vanlig rekommendation är att man bör ha minst C i matematik på högstadiet. Det är dock inte ett krav och är du motiverad att studera mycket matematik för att bli bättre i ämnet så är det möjligt att du klarar av matematiken oaktat tidigare betyg.
Är det laborationer på programmet och hur går dessa i så fall till?
Ja, experiment och laborationer är centrala inslag i utbildningen. I biologi, kemi och fysik kommer du att genomföra olika praktiska moment på skolan. Innehållet i dessa varierar så klart mellan olika nivåer och ämnen. Det kan handla om dissektioner i biologi; neutralisationslaboration i kemi eller att testa fysikaliska principer i fysik.
Vad ska jag välja om jag vill bli civilingenjör efter gymnasiet?
Då kan du förslagsvis välja naturvetenskapsprogrammet med inriktningen natur eftersom att du behöver fysik, nivå 2; kemi, nivå 1 och matematik – fortsättning, nivå 2 för att bli behörig till civilingenjörsprogrammen.
Vad är det för skillnad på matematik 1b och 1c?
Naturvetenskapsprogrammet läser c-spåret i matematik vilket är något mer avancerat och innehåller bland annat trigonometri och vektorer samt programmering vilket b-spåret inte gör. I övrigt skiljer det inte så mycket mellan b- och c-spåret.