Ansökan

Läs om oss och vad som krävs för att bli antagen samt om hur ansökan går till innan du ansöker.

Vem kan söka?

Du som är folkbokförd i Sverige kan söka till Korrespondensgymnasiet. För att bli antagen krävs att det finns dokumenterad medicinsk, psykisk eller social problematik eller andra särskilda skäl (till exempel elitidrott) som medför att du som elev inte kan delta i ordinarie undervisning.

Villkoren för vem som får studera hos oss är reglerade i skollagen (SFS 2010:800).

För att bli antagen behöver du också ha en gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program vilket innebär godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Vilka nio andra ämnen beror på vilket program du avser att söka.

För ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

För naturvetenskapsprogrammet ska tre av de nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. 

För att bli antagen till Korrespondensgymnasiet krävs att det finns skäl som medför att du inte kan delta i ordinarie undervisning.

Vad innebär särskilda skäl?

Om du till exempel utövar elitdrott, har en yrkeskarriär som kräver mycket resande eller bor utomlands med familjen så kan du bli antagen till Korrespondensgymnasiet av särskilda skäl.

Särskilda skäl kan vara:

  • Att du utövar elitidrott (idrotten ska vara ansluten till riksidrottsförbundet).
  • Att du har en yrkeskarriär som kräver mycket resande.
  • Att du bor utomlands med vårdnadshavare (det krävs dock att du fortfarande är folkbokförd i Sverige).
  • Annat än ovan nämnda skäl.

Särskilda skäl kan inte vara:

  • Arbete som inte kräver mycket resande.
  • Att du bor utomlands utan vårdnadshavare.
  • Religiösa eller filosofiska skäl.

Vilken dokumentation krävs?

Dokumentationen kan utgöras av intyg från läkare, psykolog, socionom eller av underlag i form av utredning av elevhälsa eller socialtjänst. Söker du av särskilda skäl så krävs annan typ av dokumentation.

Om du ansöker till skolan som elitidrottare utgörs dokumentationen av ett intyg från tränare, alternativt kontrakt, som redogör för hur idrottandet påverkar ordinarie undervisning. Intyget bör till exempel innehålla information om i vilken omfattning du tränar, tävlar och reser.

Om du bor utomlands kan dokumentationen utgöras av vårdnadshavares anställningsbevis eller hyreskontrakt.

Om du söker till oss på grund av en yrkeskarriär så krävs ett arbetsgivarintyg.

Hur gör man en ansökan?

Du skickar in din ansökan tillsammans med begärda handlingar via vår ansökningsmodul. Tänk på att en ofullständig ansökan inte kommer behandlas.

Du kan söka till Korrespondensgymnasiet på vår- och höstterminen. Om du söker på vårterminen (inför höstterminen) så använder du din hemkommuns plattform för detta tillsammans med vår ansökningsmodul. Om du söker på höstterminen (inför vårterminen) använder du endast vår ansökningsmodul.

Eftersom att Korrespondensgymnasiet, till skillnad från andra gymnasieskolor, även har intag av elever på vårterminen så skiljer sig ansökningsprocessen något beroende på vilken termin du söker inför.

Om du söker för antagning till höstterminen så består din ansökan av två delar:

  • Du gör en gymnasieansökan via det webbsystem som din hemkommun använder. Information om detta kan din nuvarande skola eller gymnasieantagningen i din hemkommun ge. I din ansökan anger och rangordnar du vilka skolor samt program som du är intresserad av. Kvittot på din ansökan bifogar du i din ansökan till Korrespondensgymnasiet.
  • Förutom att söka via din hemkommun så söker du även via vår ansökningsmodul.

Vanligtvis pågår gymnasievalet till mitten av februari i kommunerna (och omvalsperioden till början av maj) men kontakta gymnasieantagningen i din hemkommun för exakta datum.

Sista dag för ansökan med handlingar till Korrespondensgymnasiet är den 15 februari och omvalsperioden pågår till den 31 maj.

Du får ett preliminärt antagningsbesked i ansökningsmodulen i mitten av april.

Slutgiltigt antagningsbesked får du under första veckan i juli. Du får beskedet via ansökningsmodulen. Där framgår också hur du tackar ja eller nej till din plats. Du måste svara senast 30 juli.

Om du söker för antagning till vårterminen så använder du vår ansökningsmodul.

Sista dag för ansökan är den 31 oktober och antagningsbesked får du via ansökningsmodulen under andra halvan av november månad. I antagningsbeskedet finns information om hur du tackar ja eller nej till din plats. Du måste svara senast den 30 november.

Börjar du gymnasiet hos oss på vårterminen så tar du i regel examen i januari och kommer således inte kunna påbörja studier på högskola samma månad.

Vad händer efter din ansökan?

Utifrån de handlingar du har skickat in avgör skolan om du tillhör någon av målgrupperna som får studera på Korrespondensgymnasiet.

Ansökningshandlingarna kommer att raderas om du inte blir antagen och du behöver således skicka in nya handlingar om du skulle söka igen vid ett senare tillfälle.

Är det fler sökande än antal platser kommer ett urval göras baserat på meritvärdet från dina betyg i grundskolan.

Du får ditt antagningsbesked under november respektive juli månad via ansökningsmodulen. Där framgår också hur du tackar ja eller nej till din plats. Du måste svara senast samma månad.

Ett beslut om avslag till sökt målgrupp kan överklagas hos Skolväsendets överklagandenämnd. Mer information om hur du överklagar finns på www.overklagandenamnden.se.

Rulla till toppen