FAQ

Vi får många frågor om vår skola och här har vi sammanställt svar på några vanliga frågor. Om du inte får svar på din fråga här är du välkommen att kontakta oss.

Hur går undervisningen till?

Den största delen av undervisningen sker på distans vilket innebär att du studerar självständigt utifrån en planering som du har fått av din lärare. Du kommer regelbundet att ha lektioner tillsammans med din lärare och klasskamrater också. I vissa ämnen, till exempel idrott och hälsa, så genomförs enstaka delar av undervisningen på skolan.

Har man prov på distans?

Du har prov även på distans. Provskrivningar genomförs med en extern webbkamera där du, din arbetsplats och din skärm syns tydligt i bild.

Hur har man idrott på distans?

I ämnet idrott och hälsa så kommer du att utföra praktiska moment på egen hand utifrån instruktioner du får av din lärare. Du tränar och redovisar sedan genomförandet med videoinspelningar. Undervisningen utgår från ämnets centrala innehåll och exempel på aktiviteter som ska redovisas är dans, konditions-, styrke och koordinationsträning. Friluftsaktiviteter samt åtgärder vid nödsituationer kommer att genomföras på skolan.

Är Korrespondensgymnasiet en specialskola?

Nej, även om Korrespondensgymnasiet har ett särskilt tillstånd att erbjuda en hel gymnasieutbildning på distans för vissa elevgrupper så är vi per definition inte en specialskola. I alla väsentliga delar gäller samma styrdokument som i andra gymnasieskolor. Till skillnad från Rh-anpassad utbildning finns det till exempel inte möjlighet att undanta eleven från delar av utbildningen i ett ämne.

När ska jag komma till skolan?

Det beror på vilka ämnen du läser och när. Om du läser idrott och hälsa så ska du komma till skolan i början av höstterminen. Samtliga program har idrott och hälsa, nivå 1 första året.

Hur ser schemat ut på Korrespondensgymnasiet?

Ditt schema innehåller i regel fyra till fem lektioner per dag (en i varje ämne). Majoriteten av dessa kan du genomföra när du vill under dagen vilket innebär att du kan skapa ett schema som passar dig. Du har dock även regelbundna lektioner tillsammans med dina lärare och möten med din mentor på dagtid som du behöver anpassa dig till.

Får man en gymnasieexamen på Korrespondensgymnasiet?

Ja, förutsatt att du har minst 2250 godkända gymnasiepoäng samt godkänt i svenska, engelska, matematik och i gymnasiearbetet.

Får man en dator?

Korrespondensgymnasiet tillhandahåller dator med webbkamera samt en extern webbkamera och hörlurar med mikrofon under tiden som du studerar hos oss. 

Får man skollunch?

Skolan bekostar inte din lunch. Du erbjuds endast lunch av skolan när du genomför obligatorisk undervisning på skolan.

Kan jag få ersättning för några utgifter?

Kostnader som uppstår i samband med resor och eventuellt boende när du har undervisning på skolan har du enligt 22 kap. §12 skollag (SFS 2010:800) rätt till ersättning för. Det är din hemkommun som är skyldig att ersätta dig.

Är det obligatorisk närvaro på lektionerna?

Ja, du ska delta i all undervisning såvida du inte har ett giltigt skäl att utebli. Detta är reglerat i skollagen 15 kap. §16 (SFS 2010:800).

Vilken årskurs börjar jag i om jag har läst på en annan skola?

Om du har läst på en annan gymnasieskola kommer din studieplan att anpassas efter de betyg du har med dig och utifrån det beräknas hur många terminer som återstår.

Måste jag fortfarande komma till skolan om jag bor utomlands?

Ja, inga av antagningsskälen undantar dig från någon del av undervisningen.

Får jag gå kvar på skolan även om jag inte längre bor utomlands?

Ja, när du väl har blivit antagen till skolan så får du behålla din plats även om de skäl du blev antagen för inte längre är aktuella. 

Varför blev jag inte antagen?

Om du inte blev antagen så beror det på något av följande:

1. Du var inte behörig till det program du ansökte till.

2. Du bedömdes inte tillhöra den målgrupp som kan bli antagen till skolan.

3. Din ansökan var ofullständig.

4. Det krävdes ett högre meritvärde (betyg) för att bli antagen till det program du ansökte till.

Läs mer om detta under ansökan.

Har ni öppet hus?

Vi planerar att ha öppet hus i framtiden. Vi kommer att informera på hemsidan när vi har mer information.

Går det att läsa enstaka kurser på Korr?

Nej, vi erbjuder hela program och du följer studieplanen för respektive program.

Behöver jag komma till skolan?

Ja, när du läser biologi, fysik, idrott och hälsa, kemi eller naturkunskap så behöver du vid enstaka tillfällen komma till skolan för att genomföra delar av utbildningen.

När kan man börja hos er?

Du kan påbörja dina gymnasiestudier hos oss fram till vårterminen det år du fyller 20 år. Du börjar alltid hos oss i samband med ny termin i januari eller augusti och kan alltså inte byta till oss från en annan gymnasieskola under pågående termin. Till skillnad från andra gymnasieskolor så kan du även påbörja dina gymnasiestudier hos oss på vårterminen (vilket också innebär att du tar en eventuell examen i januari).

Vilka anpassningar kan ni erbjuda?

Vid behov kan vi erbjuda olika stödinsatser. Vilka dessa är avgörs i varje enskilt fall. Stödinsatserna kan inte antas skilja sig i någon större utsträckning från de stödinsatser du har fått eller hade fått på en ordinarie gymnasieskola. Det är dock viktigt att komma ihåg att undervisningen sker på distans och du förväntas i hög grad studera självständigt. Vi kan till exempel inte erbjuda regelbunden en-till-en undervisning.

Kan jag som vårdnadshavare se hur det går för mitt barn i skolan?

Regelbundna uppdateringar sker i vår plattform Quiculum som visar hur det går för eleven i skolan.

Vad krävs för att lyckas med sina studier på distans?

Att studera på distans är ingen enkel sak och kräver mycket av dig. Du behöver först och främst vara motiverad att studera. Du behöver också ha självdisciplin för att varje dag utföra det arbete som krävs. Att följa dina planeringar och samtidigt ha kontakt med din mentor och dina lärare är viktiga framgångsfaktorer. Dessutom behöver du ha daglig tillgång till en stabil internetuppkoppling för att kunna studera hos oss.

Får man studiebidrag när man studerar hos er?

Ja, du får studiebidrag från CSN när du studerar hos oss.

Vad menas med att er undervisning är synkron och asynkron?

Med asynkron undervisning menar vi att kommunikationen mellan lärare och elev inte är samtidig. Motsatsen är synkron undervisning.

Enkelt förklarat så kan man jämföra ett mejl med ett videosamtal. Skickar man ett mejl så kommunicerar man asynkront eftersom att kommunikationen inte är beroende av att mottagaren svarar direkt. Ett videosamtal däremot kräver att mottagaren svarar direkt för att inleda en synkron kommunikation.

Rulla till toppen